Vindmølleejere bliver betalt for at lade møllerne stå stille

Den 25. september havde Stefan Rundstrøm og Emil Samaras et debatindlæg i Berlingske Tidende:

Hvorfor finder vi os i det?

Når vestenvinden blæser på sit højeste i Danmark, slukker vindmølleejerne for vindmøllerne. I stedet for at søge nye markeder, står vindmøllerne stille, for Tyskland sender et beløb til ejernes bankkonto for at slukke dem. Gratis penge og fuldt stop for genereringen af grøn strøm.

Forklaringen kan få hovedet til at snurre: Vi sælger noget af vores strøm til Tyskland, men deres kabler er ikke rustet til kapaciteten, så vores naboland åbner i stedet for pengepungen for at betale os af. I stedet for at sælge strøm til vores nordiske naboer står vi derfor stille: Pengene vejer tungere i lommen end den profit, vi ville tjene på nye markeder.

Vindmølleejernes egen interesseorganisation, Green Power Denmark, træder benhårdt på bremsen for at søge nye markeder. Det skriger af hykleri, at en organisation, som promoverer grøn energi og vindkraft, hellere vil slukke for møllerne end at tænde for dem – men sådan er virkeligheden desværre i en verden, hvor penge vejer tungere end grønne løsninger.

Det er jo absurd, når vi står i en klimakrise, en inflationskrise og en energikrise, at vi så ikke engang fuldt udnytter den vind, der blæser over landet. Ifølge Energistyrelsen udgjorde vindenergien 61 procent af vores elforsyning i årets første kvartal. Når vi samtidig kunne producere en fjerdedel mere strøm, hvis vi ville, ifølge en vindmølleejer, så blæser undskyldningerne vitterligt i vinden. Tyske regler fastslår, at tyske vindmøller altid skal dreje – og vi kunne snildt lave de samme regler hos os. For selvfølgelig skal vi producere grøn strøm hele døgnet, alle ugens dage og hele året – vi skal forvandle Green Power Denmarks svar til varm luft.

Du har måske undret dig over slukkede vindmøller, når vinden blæser, og du har vendt og drejet årsagen i dit hoved. Svaret er desværre kolde kontakter, som bremser klimahandling, vækst og innovation. Hvis vi for alvor skal slå igennem på klimafronten, så skal snæver interessebeskyttelse ikke stå i vejen for vitterligt at udnytte den grønne vindenergi, vi allerede har. ​Emil Samaras, folketingskandidat for Enhedslisten i Københavns Storkreds og Stefan Rundstrøm, folketingskandidat for Enhedslisten i Københavns Omegns Storkreds