Kommuneplan for 2023-2035

Udkast til kommuneplan for 2023-2035 har været sendt til høring, og på baggrund af den høring har kommunalbestyrelsens partier udarbejdet et større samlet ændringsforslag.

Enhedslisten udtaler om arbejdet med ændringsforslaget:

Sammen med fire politiske  partier i kommunalbestyrelsen har vi i Enhedslisten  medvirket til et omfattende ændringsforslag til den kommende kommuneplan for 2023-2035.  Med disse ændringer kommer vi til at sætte retningen for en bæredygtig og grøn byudvikling i Herlev.

Marianne Dithmer tog del i de politiske forhandlinger på vegne af Enhedslisten forud for dette ændringsforslag og har sikret Enhedslistens fodaftryk.

Marianne udtaler følgende om Enhedslistens fodaftryk i ændringsforslaget:
“Helt overordnet er vi meget tilfredse med, at vi har fundet et kompromis, alle partier kan være med på. Det har været en lang, men virkelig god proces med mange vigtige diskussioner. Denne proces tror vi på tegner godt  for Herlevs fremtid.

Kommuneplanen har fra starten været et væsentligt bedre bud end den forrige. Den er et langt bedre bud på ønsker om fx klimavenlige tiltag, grøn omstilling og en ordentlig udvikling af byen til at kunne rumme alle slags borgere.

Vi havde som alle andre partier løfter i valgkampen som vi har prøvet at få indfriet.
Det helt overordnede løfte var at arbejde på en bedre borgerinddragelse og allerhelst allerede fra idefasen af et udviklingsprojekt. Med denne kommuneplan er det vores oplevelse, at rigtig mange borgere har deltaget i debatten, indgivet høringssvar og på anden vis givet deres mening til kende. Det har været en fornøjelse at opleve og særligt, at det har gjort en forskel. Det har det blandt andet, fordi vi fx startede med at inddrage borgerne omkring HerlevHallerne i idefasen.  Det skal være borgerne i byen, der sætter retning, ikke profitinteresserede bygherrer uden interesse for byens samlede udvikling.
Et andet valgløfte var fokus på udvikling af grønne områder. – I dialogen om planen har vi arbejdet på at bevare grønne områder og biodiversiteten og frigive områder til rekreative formål i stedet for fx P-pladser. Vi er derfor rigtig glade for
  • at byggeprocenterne i Marielund er reduceret fra den oprindelige plan
  • og at parkering, når der bygges, skal være i konstruktion eller under jorden. Det frigiver områder til ophold, leg og grønne områder
  • at infrastrukturen skal fremme transport på cykel og gåben

Et tredje valgløfte var at arbejde på bevaring af vigtige kulturmiljøer og bygninger i byen.
Med planen har vi udpeget en række bygninger, der skal bevares, og der er beskrevet en fremtidig plan for at afdække flere  bevaringsværdigebygninger og kulturmiljøer.

Det sidste vi særligt er tilfredse med er prioriteringen af, hvor der skal bygges hvornår i Marielundkvarteret. Det er gået alt for hurtigt.

Infrastrukturen skal være på plads så borgere i nybyggeri kan regne med at der er daginstitutioner, skole, indkøbsmuligheder og kulturelle tilbud indenfor rækkevidde. Og så skal det ikke være en stor byggeplads, for det er ikke rart at bo i.”

På dagsordenen for Økonomi- og Planlægningsudvalgets møde den 6. september 2023 kan man som punkt 156 se  forslag om vedtagelse af Kommuneplan 2023 – 2035 med henvisning til kommuneplanforslaget og diverse bilag.