At fastholde 225 timers reglen under corona-krisen var meningsløs

I skrivende stund har beskæftigelsesministeren netop meddelt, at regeringen vil sætte 225-timers reglen for kontanthjælpsmodtagere på pause under corona krisen. Det er fornuftigt at regeringen langt om længe melder ud, at kravet om 225 timers ordinære arbejde også sættes på pause med tilbagevirkende kraft gældende fra d.9.marts.

Som konsekvens af nedlukningen af Danmark grundet corona-virus valgte regeringen at ophæve/suspendere rådighedskravet til ledige og sygemeldte ude på landets jobcentre på nær kravet om 225 timers reglen.

Hvis det er op mig bør 225-timers reglen afskaffes helt. 225- timers reglen blev indført af den tidligere Venstre regering i 2015 med påstanden om at for at kunne få flere i arbejde. En evaluering af reglen i 2019 udført af Finansministeriet kunne dog ikke påpege en konkret sammenhæng mellem 225 timers reglen og dens effekt af reglen på beskæftigelsesgraden i landet. 225 timers reglen indebærer i det korte træk, at  at borgere, der har modtaget kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i mere end 1 år i løbet af de sidste 3 år, skal have mindst 225 timers arbejde inden for det sidste år. Men at indhente disse 225 ordinære timer er praktisk umuligt, når erhvervslivet mere eller mindre lukket helt ned i disse dage grundet corona-virus.

På vegne af Enhedslisten rejste jeg problemstillingen over for partiformændene i Herlev ved et virtuelt møde, vi afholdt mandag 30. marts. Som Enhedslisten ønskede vi, at en samlet kommunalbestyrelse rettede henvendelse til regeringen og folketinget med en klar opfordring om, at 225 timers reglen bliver ophævet under corona-krisen, således at denne periode ikke tæller med i beregningen. På nær SF har andre partier i kommunalbestyrelsen ikke har ønsket at være med på en kommunal henvendelse. Det har man ellers gjort andre steder i landet, blandt andet i Høje Taastrup.

Læserbrev af Ibrahim Benli offentliggjort i Herlev Bladets debat på nettet.